23. March 2018

Background Right_160x600
Background Left_160x600

A është normale që të keni cikël të gjatë menstrual?

Shumë gjëra si hormonet, pjesët tjera të trupit dhe faktorët e jashtme si stresi, luajnë rol në ciklin e rregullt 28 ditor saqë është biologjikisht e pamundur që e njejta gjë të ndodhë në secilin muaj. Mund të ndodhë që të keni cikël të parregullt dhe kjo gjë është e zakonshme.

Menstruacionet e çrregullta nuk janë të njejta tek dy persona dhe ajo që për dikë është e çrregullt për dikë tjetër është e rregullt. Një cikël i shëndetshëm menstrual zgjat mes 21 dhe 35 ditëve, me gjakosje që zgjas mes 2 dhe 5 ditë.

Po çka nëse cikli juaj është jashtë kornizës normale dhe ndonjëherë vazhdimisht keni periudhë menstruale në 60 ditë e më tepër.

Më poshtë kemi shpjeguar se cilat janë shenjat për të cila duhet të vizitoni mjekun.

Mësimet rreth ciklit menstrual të cilat me siguri nuk i keni të njohura

Gjëja themelore e të kuptuarit të ciklit të rregullt menstrual është të kuptuarit se çfarë paraqet një cikël. Cikli fillon në ditën e parë të menstruacioneve dhe zgjat 21-35 ditë.

Cikli menstrual është i kontrolluar nga hormonet estrogjen dhe progesteron dhe qëllimi i saj është të lehtësoje ngjizjen dhe në mungesë të ngjizjes të mundësojë “rrjedhjen” e të gjitha materieve.

Hormonet sinjalizojnë një nga vezoret që të lëshojnë një vezë diku në gjysmën e ciklit, 14 ditë para fillimit të ciklit të ardhshëm . disa njerëz ndjejnë një pickim apo një ngërç të lehtë gjatë ovulacionit, disa të tjerë nuk ndjejnë asgjë. Veza që qëndron në tubin fallopian pëe 12-24 orë dhe kjo është koha kur keni më tepër gjasa të ngeleni shtatëzënë. Në mungesë të ngjizjes, veza vazhdon nga tuba fallopiane në mitër. Veshja e brendshme e mitrës bëhet më e trashë derisa veza të marrë pozitën e saj pasiqë në rast të ngjizjez duhen mure më të trasha që të ndihmojnë vezën e ngjizur të vendiset në mitër. Nëse nuk ka ngjizje, nuk ka nevojë për vezë dhe mur të trasha andaj edhe vjen deri tek gjakosja gjatë menstruacioneve, përmes të cilës nxirret jashtë veza e pangjizur dhe muret e brendshme të panevojshme në rast të mungesës së ngjizjes.

Sa kohë është e tepërt mes menstruacioneve?

Amenorrea sekondare është gjendje në të cilën dikush që ka cikël të rregullt, ndalon me ciklin për të paktën 3 muaj. Nëse ju ndodh ndonjë gjë e tillë dhe nuk jeni të sigurtë nëse është amenorre, ju sugjerojmë të bëni testin e shtatëzënisë.

Sindromi i mitrës policistike dhe periudhat e kapërcyera

Sindroma e mitrës policistike është një shkak i zakonshëm pse keni cikël të rregulltë mirë jashtë kornizës 35 ditore. Kjo gjendje është një çrregullim hormonal tek 10% e femrave dhe karakterizohet me nivele të larta të testosteronit, që shkakton abnormalitete sikurse cikël të gjatë dhe mungesë të ovulimit.

Nuk kornizë të caktuar kur e kanë ciklin femrat në këtë gjendje. Mund të jetë në çdo dy muaj apo në çdo gjashtë muaj e pastaj tre muaj rresht dhe më pas asgjë për tetë muaj- është e paparashikueshme. Nëse mendoni se keni mitër policistike, konsultohuni me mjekun, edhepse kjo gjendje nuk është 100% e shërueshme ekzistojën mënyra të trajtimit të saj.

Shkaktarët tjerë të ciklit të gjatë menstrual

Tiroidet janë një shkak tjetër për çrregullim të cikli pasiqë gjëndrra tiroide e rregullon metabolizmin dhe nëse nuk është aktive apo është hiperaktive do të keni çrregullime në cikël.

Stresi është një faktor tjetër, mirëpo e kemi fjalën për stresin kronik.

Kemi raste që në plan shëndetësor gjithçka është në rregull, mitra, tiroidet, stresi nuk ekziston, nuk përdorin pilula kundër shtatëzënisë, janë larg menopauzës mirëpo prap cikli i tyre shfaqet në disa muaj.

Nëse keni zgjatje apo shkurti të vogël të ciklit, nuk duhet të shqetësoheni dhe të vraponi tek mjeku. Shqetësimi duhet të jetë kur orari është më pak se njëherë në muaj, nëse keni cikël çdo tre-katër muaj, atëherë keni arsye për shqetësim./femra.net/

 

 

Related posts

Leave a Reply